Populäraste transportsätten i Sverige

När det inte är till brevlådan vi går för att hämta post, då vill vi gärna använda oss av ett transportmedel. Skateboard är kul och ger en frihetskänsla, men det är knappast det populäraste transportsättet i Sverige. Vilka är de egentligen? Sanningen är den att det självklart skiljer beroende på vart i landet du bor, i Stockholm har du till exempel tunnelbana men det finns inte i Örebro eller Kiruna.

Det kan också finnas vissa skillnader beroende vart det är du ska transportera dig. Är det till den lokala mataffären väljer många cykeln eller bilen, men ska du utomlands eller resa från södra Sverige till norra Sverige, då är flyg vanligare. I den här artikeln får du läsa mer om de populäraste transportsätten, var som de är vanligast i Sverige, och för vilken typ av resor. Hoppa in så kör vi.

Transportera dig själv, eller transportera gods?

Ska du resa någonstans inom Sveriges gränser är bilen det vanligaste transportmedlet. Bilen är ett smidigt transportmedel och även om den egentligen bara behövs till längre sträckor, är det inte ovanligt att du tar bilen till kiosken 300 meter bort. En distans som du skulle kunna promenera eller cykla egentligen. Anledningen till detta är för att det är bekvämt och för att det går snabbt. Dock är det inte gratis, varken för plånbok eller miljö.

Har du istället ett företag och ska transportera gods är faktiskt fartyg det vanligaste transportmedlet. För gods används även flygplan om det rör sig om längre distanser. Inom Sverige är det dock svårt att ta ett fartyg, och ett flygplan kan vara onödigt dyrt. Då används istället lastbilar eller tåg. Det kan också vara så att alla transportmedel används i samma kedja, och gods som kommer med fartyg kan exempelvis hämtas av en lastbil.

De populäraste transportsätten för privatpersoner

Bilen är det populäraste transportmedlet, trots att det inte alltid är det billigaste eller ens smidigast – men det är bekvämt. För korta distanser upp till några kilometer är cykeln eller bussen de största konkurrenterna, och handen på hjärtat, när cyklade du senast? Vi människor är lata av naturen och cykeln åker oftast bara fram om det är fint väder, och bussen passar när du har mycket tid eller en vecka kvar till löning.

Ska du längre distanser finns det olika alternativ beroende på var du bor i landet. I Stockholm har du exempelvis tunnelbanan som ett smidigt alternativ, smidigare än bil. Att tuta i en bilkö för att färdas en mil är det få som vill. Tunnelbanans gröna linje har exempelvis över 450 000 resenärer varje dag. I resten av landet är bilen vanligast, och även tåg kan väl nämnas, men hur ofta är tågen fulla egentligen?

Andra populära transsportsätt

Om Stockholm har sin tunnelbana, har Göteborg sin spårvagn. Spårvagnen har smyckat Göteborgs gator sedan slutet på 1870-talet, och är än idag ett populärt transportmedel. Stadens tolv spårvägslinjer åker nästan ett varv runt jorden varje dag, fast inom Göteborg förstås. Spårvagnen kan du stöta på även på andra håll i landet, till exempel i Norrköping. Norrköpings spårväg är dock bara 18,7 kilometer lång, jämfört med Göteborgs på 160 kilometer.

Cykel, buss och tåg har vi inte gett så mycket uppmärksamhet än, men även dessa är relativt populära transportsätt, om än inte de populäraste. Vissa städer lämpar sig bättre för cykling än andra och till exempel Uppsala är den senaste staden i ledet att utses till Årets cykelstad 2018. Utmärkelsen delas ut varje år av Svenska Cykelstäder och deras mål är att 50 % av alla resor under fem kilometer ska ske på cykel.

Alternativa transportsätt som du borde ge en chans

Nästa gång du ska till affären och köpa mjölk, lämna bilen hemma. Du kan dels spara pengar och du kan dels få en roligare upplevelse. Som vi nämnde i inledningen kan du till exempel ge en skateboard chansen, det är riktigt roligt och inte alls så svårt som det ser ut. Eller så kan du testa hoverboard eller segway, de är också roliga och miljövänliga, fast du får ingen motion. Men det kanske du inte vill?

Sammanfattning

När man pratar om Sveriges populäraste transportsätt finns det vissa skillnader mellan olika delar av landet, olika typer av resor emellan, och om du ska transportera bara dig själv eller företagets gods. För privatpersoner är bilen det vanligaste transportmedlet, för företag och gods är det fartyg. Miljöfrågan blir allt mer aktuell och gröna ressätt bör vara framtiden. Skippa bilen ock välj istället cykel, bil, tåg eller kollektivtrafiken. Eller varför inte skateboard eller hoverboard? Det blir kul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *