Gröna sätt att resa i Sverige

Att de transporter som vi har i Sverige idag inte är särskilt miljövänliga, är ingen nyhet. Alla typer av fordon som släpper ut avgaser och koldioxid besudlar vår vackra planet. Även om de är effektiva, snabba och bekväma är det i längden inte hållbart att vi fortsätter välja just de transporter som inte gör vår miljö något gott. Särskilt när det finns så många alternativ till dessa transporter.

Om du har planerat en resa genom Sverige är det lätt att tänka att du ska bila genom vårt avlånga land eller ta med dig familjen i en husvagn eller husbil på vägarna. Det finns dock flera andra alternativ som är minst lika trevliga och framförallt – miljövänliga. Det är lätt att fastna i gamla spår och utav vana ta bilen när du ska resa, men väljer du ett annat transportsätt kommer du upptäcka flera fördelar.

Vilka fordon släpper ut mest?

Det är just trafiken och förbränningen av fossila bränslen som påverkar klimatet i allra störst grad i Sverige. Mycket av detta påverkar även växthuseffekten som i sin tur påverkar alla i världen på en global nivå. En av de största miljöbovarna när det kommer till transporter är flyg. Flygresor som sker både in- och utrikes står för en enormt stor del av de utsläpp som inte är bra för vårt klimat.

Även bilkörning står för sin beskärda del av utsläpp men forskare har på senare år märkt av positiva förändringar när det kommer till just bilkörning. Tack vare att många har valt ett mer energieffektivt fordon under de senare åren, då dessa har ökat i popularitet, och gått över till biodrivmedel, har utsläppet av koldioxid i Sverige minskat. Det krävs dock fortfarande fler insatser inom just denna filial innan vi kan se positiva skillnader.

Vad finns det för alternativ?

Om du ska resa genom vårt vackra land finns det flera tillvägagångssätt att välja – och väldigt många är dessutom skonsamma för miljön! Tack vare att Sverige bjuder på flera optimala cykelleder kan du med fördel ta med familjen på en cykelsemester, här kan ni njuta av naturen och få motion samtidigt. När det är dags att sova kan ni antingen ta med tält och slå upp detta eller ta in på vandrarhem.

Om det är just bilsemester som lockar går det även att lösa detta på ett sätt som glädjer både dig och naturen – med hjälp av en så kallad elbil. En elbil drivs av ett batteri och detta laddar du upp med el från ett kraftnät. Du kan sedan köra runt med ett gott samvete då du kan ta dig vart du vill, utan att du släpper ut några farliga avgaser under tiden.

Även större fordon blir gröna

Det är inte bara bilar som har anpassats efter de nya gröna reglerna, även större fordon likt lastbilar har reglerna skärpts för. För dem som kör lastbil, jobbar inom transportsektorn och bilar genom Sverige, kan det vara bra att veta att den klimatpåverkan som sker ska ha minskat med hela 70 % vid år 2030. Detta genom att bland annat miljöanpassa tunga lastbilar och andra transportfordon av större kaliber.

Hur ska detta lösas? Det finns flera planer på att modifiera lastbilar och andra större fordon i framtiden, men den största vikten kommer läggas på just det bränsle som används för att lastbilen ska fungera. Något som har utvecklats på senare år är den så kallade elhybridslastbilen. Detta är en lastbil som har en kombination av en elmotor och en förbränningsmotor och är utrustad med ett högeffektbatteri, vilket bidrar till en energiminskning på 10-20 %.

Hur är läget på vattnet?

Det är lätt att tro att båtar och annan sjötrafik inte bidrar med lika mycket utsläpp som till exempel bilar, och det är delvis sant. Men det betyder inte att det är miljövänligt att resa med båt. Båttrafiken påverkar våra sjöar och hav, och orsakar bland annat övergödning med kväveoxidutsläpp. Detta bidrar till att algblomning uppstår i våra vatten och i många fall kan syrebrist i haven uppstå, vilket tar död på fiskar och andra vattenvarelser.

Sammanfattning

Många av våra transportmöjligheter i Sverige idag är inte särskilt miljövänliga och om du planerar en resa genom landet finns det stor risk att du gör detta på vår naturs bekostnad. Det finns dock flera möjligheter att resa på ett grönt sätt. Att ta cykeln istället för bilen är ett sätt, men om du prompt måste resa med bil föreslår vi att du investerar i en elbil som inte släpper ut några giftiga avgaser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *