Elbilar i Sverige

Elbilar blir mer och mer populära i Sverige. Det är positivt för miljön och kommer ge oss en renare jord att leva på. Men finns det fler fördelar med en elbil? Det finns faktiskt väldigt många. Bland annat låter elbilar mindre, vilket minskar trafikbullret och ger oss en tystare miljö. Elbilen har 30 % färre rörliga delar än vad en förbränningsmotor har, vilket ger lägre reparationskostnader. Finns det fler fördelar?

Ja, det är klart att det gör. En elbil är billigare att köra. Elbilen kostar cirka 2 kronor milen jämfört med cirka 10-15 kronor litern bensin. En elbil håller oftast längre på grund av att materialet är lättare, och bilens motor och kaross inte slits lika mycket. Elbilen kräver inte den tunga trafik på vägarna som en förbränningsmotor gör eftersom bränslet inte behöver fraktas till bensinstationen. Hur mycket ökar försäljningen av elbilar då?

Ökning av elbilar i Sverige

Elbilar blir mer och mer populära i Sverige. En stor orsak till det är nog att de är bättre mot miljön, men att de blivit så populära de senaste åren beror nog mest på att prestandan ökar och modellerna blir både snyggare och modernare än vad de var från början. Den första elbilen lanserades i Sverige 2012 och då körde man inte många mil på en laddning. Idag ser det annorlunda ut.

När elbilen kom 2012 kunde man köra ungefär 10 mil på en laddning, vilket gjorde att det mest användes som en stadsbil, liten och smidig att parkera. Då fanns det cirka 2 000 bilar på vägarna i Sverige. Idag 2018 kommer du betydligt mycket längre på en laddning eftersom batterikapaciteten blivit bättre, idag kommer du 70-100 mil på en laddning beroende på vilken modell du kör. Idag rullar det över 50 000 elbilar på vägarna.

Vilka olika modeller finns det?

De allra flesta billeverantörer har idag även tillverkat en elbil. Den modell som är absolut mest känd är Teslan, som många tycker om på grund av designen. Dessutom är Tesla längre fram i sin teknologi än andra modeller. Teslan är däremot även en av de dyraste elbilarna och för många stannar det vid en dröm att någonsin få äga en Tesla. Ser man en Tesla på gatan stannar man gärna upp och tittar.

Renault, Nissan, Mitsubishi och Jaguar är bara några bilmärken som tillverkat elbilar under de senaste åren. Idag ser elbilarna ut som andra bilar med förbränningsmotor men är både tystare och billigare i drift. I Sverige har vi blivit väldigt uppmärksammade på miljön, vilket kan vara en stor anledning till att efterfrågan ökat så mycket de senaste åren. Med en hög efterfrågan krävs det att biltillverkarna har en modell att erbjuda.

Prestandan i en elbil

Vad är det då för prestanda i en elbil? Självklart beror det på vilket bilmärke du väljer och vilken modell. Generellt kan man säga att en elbils prestanda inte riktigt når upp i en bil med förbränningsmotor, men nog går det att ta sig fram i 110km/h i de flesta. Sedan har vi ju då Tesla som självklart slår allt med sina 450 km/h. Ja som sagt, Tesla har allt.

Även Audi har kommit med en elbil som är i det närmaste perfekt för den som vill åka både långt och fort. Men som med alla andra bilar så är allt en prisfråga och där skiljer det inte från vanliga bilar. Du får vad du betalar för. Köper du en dyrare bil får du också både bättre prestanda och batteritid. När det gäller designen är det en smaksak. Det finns allt för alla.

Nackdelar med elbil

Priset är självklart en nackdel fortfarande. En elbil är dyrare på grund av att de tillverkas i ett lättviktsmaterial för att öka prestanda och även batteritid. Sedan är det som sagt batteritiden. Du kan inte köra lika långt med en elbil som du kan göra med en förbränningsmotor. Laddningsstationer var ett problem förut men idag har det verkligen blivit väldigt mycket bättre, däremot är det sämre med snabbladdningsstationer, vilket kan ge dig långa ofrivilliga kafferaster.

Vem kör en elbil?

När elbilen kom var det mest personer som bodde och ofta även arbetade i en storstad som körde elbil. Idag har det blivit mer utbrett eftersom elbilarna blivit fler samt finns i olika prisklasser och modeller. Att en laddning räcker längre än den gjorde förut är självklart också något som påverkar den stora ökningen av försäljningen de senaste åren. Sist men inte minst så påverkar ju även miljöpåverkan att fler kör elbil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *