Transport i Sverige – vad är bäst för dig?

Ett bra sätt att ta sig fram längs de svenska vägarna är att hoppa upp på sin cykel! När du sitter på din cykel får du både vinden i håret och ibland även i ryggen, vilket kan underlätta när mjölksyran sätter i. När du väljer cykeln istället för bilen eller bussen så bidrar du inte till att förorena luften och klimatet, och du får dessutom lite extra benmuskler och bättre kondition!

I Sverige har vi tur att det finns så många fina cykelbanor att ta sig fram på, till skillnad från exempelvis Spanien där man får riskera livet varje gång man ger sig ut på en tur längs vägarna. Inte bara för att cykelbanor knappt existerar i Spanien, utan även för att en stor del av befolkningen kör rattfulla som om det vore en del av vardagen. Så akta sig bör man.

Jag äger vägen

Man får dock vara försiktig även på de svenska vägarna när morgontrafiken är i gång. Nu för tiden använder de flesta hörlurar av något slag och cyklar i sin egen värld – och även i sin egen fart! Många har attityden att just JAG äger denna väg och olyckan kan lätt vara framme. Under sommaren är det dock en enorm frihetskänsla att bara swisha fram på sin hoj, och titta upp mot himmelen.

Just i den stunden som du tittar upp mot himmelen kanske du inte tänker på hur det kommer vara att cykla fram på samma väg några månader fram i tiden? När ishalkan och snökaoset har tågat in i landet. Då är det inte lika kul att svära sig fram i redan uppcyklade spår som även frusit till is, vilket gör att du halkar runt på cykelbanan och spänner varenda muskel i kroppen.

Bussen – din bäste vän

Då, i dessa mörka nordiska tider så väljer du säkert bussen istället. Bussen är då mångas bäste vän. Med lurar i öronen och musiken på högsta volym kan du följa det vackra, frusna landskapet utanför bussfönstret och ignorera allt runt omkring. För så fort du tar av dig lurarna, då blir du medveten om varför du vanligtvis inte vill ta bussen. Speciellt inte under vintertid när alla virus härskar i landet.

Någon hostar dig i nacken, nyser dig i ansiktet. Pratar högt i telefonen och använder ordet “typ” i varannan mening. Ett barn bråkar med sin mamma om var de ska sitta. Busschauffören har näsan ner i sin telefon istället för mot vägen, och så vidare. Men så länge du kopplar bort alla dessa moment så kan det vara ganska skönt att någon annan sköter spakarna för en stund.

Bilen

Nu kanske du tänker att du inte håller med i ovanstående, utan istället tycker att bilen är det bästa sättet att transportera sig framåt i Sverige. Och så kanske är fallet, många väljer faktiskt att ta bilen vart de än ska och kanske är du en av dem. Det är ofta ganska smidigt, men det beror förstås på vart du bor. Inne i och omkring större städer kan det vara väldigt trafikerat.

Det är mycket som sker ute på vägarna, och en del av det är ganska otrevligt. Ett finger här och där, någon gestikulerar argsint i bilen bredvid och menar på att just DU har gjort något fel i trafiken. Men just DU är övertygad om att du har gjort allting rätt. Aggressivt tutande och så vidare. Allt det kan du dock enkelt slippa genom att välja ett annat transportmedel.

Tutande

Kanske har du läst att de i Vietnam, i storstäderna, har infört en regel mot tutande. Detta för att alla trafikanter tutar så onödigt mycket att befolkningen i städerna inte orkar leva med allt ljud. Men tydligen så följer ingen den regeln, utan allt tutande fortsätter i vanlig ordning. Man kanske får vara glad ändå att det bara tutas ibland här i det passivt aggressiva Sverige, i jämförelse med många andra länder.

Vilket transportmedel är egentligen bäst då?

Så kontentan av det hela är väl då att det finns många sätt att ta sig fram på i Sverige. Det bästa enligt många är cykeln, men bara halva året. Sedan blir det bussen som kommer med både för- och nackdelar. Bilen är ett givet val för många som har körkort, men om det är det bästa aletnativet råder det delade meningar om. Vilket transportmedel som är bäst i Sverige är därför väldigt individuellt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *