Cykling i Sverige

Sveriges stora och avlånga land inbjuder till cykling i alla naturskiftande landskap utom i kanske stora delar av fjällvärlden och allra längst upp i norr. Över hela landet har särskilda cykelvägar upprättats och i de flesta fall korsar dessa varandra så att en rad vägval kan göras. Har du ingen egen cykel att utforska Sverige via erbjuder i stort sett alla kommuner cykeluthyrning i en eller annan form.

Även privata turistföretag har cyklar till uthyrning, speciellt på de orter som är mest turisttäta. Numera har det blivit väldigt populärt med elcykel, vilket många tycker om då uppförsbackarna blir lättare och i en del områden kan det vara rejält kuperat. Men då måste man komma ihåg att laddning behövs och planera sin tur så att det finns eluttag att komma åt. Tänk också på att elcykling inte ger lika mycket motionsmässigt.

Vägar som leder åt öst och väst, norr och söder

Välj långa eller korta cykelleder beroende på vilken tidslängd du tänkt dig. De populäraste lederna i Sverige kan du alla ta hela eller i delar. Här ingår bland annat Gotlandsleden – 50 mil om går tvärs eller runt hela ön. Cykla utmed Göta kanal på västra sidan av Vättern, sträckan går från/till Sjötorp och Karlsborg på en sträcka av14 mil. Endera hållet mellan Motala och Söderköping bjuder på drygt 87 mil.

I nordöstra Svealand finns linjen längs Fäbodleden, Gagnefs kommun och sträckan är 20 mil. I söder och sydöst finns Kustlinjen mellan Öregrund och Västervik, 56 mil. Här cyklar du längs Mälaren Mälardalsleden, som är Sveriges äldsta cykelturistled med hela 44 mil. Den riktigt långa vägen för de hugade är den mellan Ystad och Haparanda som är superlånga 250 mil. Då är kanske Kattegattleden, som går mellan Helsingborg och Göteborg, en aning lättare på 37 mil.

Kanalleden

En av de mest populära är leden längs Göta Kanal, östra delen. Där bjuder Kanalbolaget på olika paket för dem som inte känner sträckan så bra eller som helt enkelt vill få tips. De ger råd om handhavande av cykeln och tips om cykeluthyrning. Det går också att få båttransport över en del sjöar. Du kan välja en eller två dagar, tre eller fyra eller kombinera och slumpa fram ett paket för cykling.

Kanalen är en härlig naturupplevelse och bjuder på viss kupering. Den dragväg som förr användes för att dra skepp med oxar eller hästar är nu cykelled. Ibland går den runt en kulle och vid sjön Asplången går den runt sjön på norra sidan genom skog och backar som bjuder på ganska kuperad terräng på skogsvägar. Från Norsholm kan du annars ta landsvägen mot Söderköping, sista sträckan längs kanalen består i stort av slät cykling.

Östersjöns pärla

Solskensön mitt i Östersjön – Gotland, är en pärla att cykla på. Inte bara tack vare det sköna vädret, även det platta landskapet känns överkomligt för långcykling. Ta sträckan från längst ut på Fårö till längst ner vid Hoburgsgubben, eller en mindre runda från Visby via den långa badstranden på Tofta, till Klintehamn, över till Ljugarn via Hemse upp till Katthammarsvik, vidare till Slite och åter Visby via Roma.

Vid Ljugarn finns det också en fin strand där du kan koppla av från cykelturen. Även Sudersand på Fårö lockar många badsugna och norr om Visby finns Norderstrand. Utmed leden finns flera campingplatser som delmål, de flesta invid Östersjön. Dessutom har ön många vandrarhem och mindre eller större hotell för övernattning. Matfrågan ifall du inte har egen matsäck med är inga problem. Överallt dukar små kaféer och serveringar gärna upp läckerheter.

Backe upp och ner

Mer sportigt, fartfyllt och äventyrlig cykling kan du också ägna sig åt i Sverige. Då håller många gärna till på större eller mindre berg. Platser med banor för Mountanbike och Downhill finns bland andra på Ramundberget i Härjedalen och Lugnåsberget i Västergötland där cykel kan kombineras med kanot och vandringar. Mountainbike på Österlen bjuder på äventyr som det kan krävas guide för. Eller varför inte i Åre, sommarens alpina utmaning?

Motionslopp

Summan av kardemumman är att i Sverige kan du ta många turer åt vilket håll som helst på cykel. Alla typer av turister får sitt lystmäte tillfredsställt med lugna kortare turer eller längre mer krävande. Här finns något för den milda motionären, de mer konditionsstarka eller de som är ute efter ultimata utmaningar. En stor utmaning står Vätternrundan för, 30 mil i sadeln sållar agnarna från vetet. Numer finns även en kortare sträcka, halvvättern 15 mil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *