Köpa bil i Sverige

Att mellan varven byta bil eller kanske till och med köpa en sprillans ny bil är något vi alla ibland står inför, men hur vi gör detta kan variera. Förr var bilköpet inte svårare än att gå till den närmsta bilhandlare, provköra några favoriter av de bilar som fanns till försäljning, betala i näven och titulera sig bilens ägare. Idag finns det många sätt för att köpa bil i Sverige.

Du kan precis som förr i tiden gå till din lokala bilhandlare och köpa en ny bil. Har du redan en bil kan den oftast bytas in och du betalar sedan din nya bil efter uppgjord affär utifrån det inbytta fordonets status. Många väljer även att köpa privat direkt på nätet via exempelvis blocket och du kan också hitta fynd på så kallade “bilauktioner” online. Avslutningsvis finns även möjligheten att importera bil från andra länder.

Din bilhandlare

När du köper din bil från en auktoriserad bilhandlare av något särskilt varumärke brukar det falla sig ganska naturligt att du fortsätter vara kund hos samma säljare. Vid tidpunkten för att byta bil (hur många år mellan byten beror bland annat på modell) kan du därför gå till bilfirman och se vilka alternativ du har för att byta in din gamla bil och samtidigt köpa en ny bil.

Idag har även “fysiska” bilhandlare sin verksamhet på ett eller annat sätt synlig på nätet. Det innebär att de bilar en handlare har för stunden i sitt lager tillgängliga för fysiska kunder också marknadsförs och erbjuds online. Ibland säljer bilhandlare via annonsportaler som till exempel Blocket som erbjuder särskilda upplägg för just återförsäljare. När du köper bil via en auktoriserad bilförsäljare omfattas köpet av marknadsriktig garanti och diverse branschvillkor följs strikt.

Köpa bil online

Inte bara konfektion och livsmedel har tagit steget från butikerna till den digitala scenen, även bilbranschen håller högt tempo online. Att köpa en begagnad bil via internet är med andra ord inga konstigheter idag då du har allt från privatannonser till nischade bilsajter att ta del av. Blocket är en populär portal som erbjuder en särskild avdelning för bilköp. Även KVD, som är en auktionssajt, gör det möjligt att köpa begagnad bil direkt online.

Att köpa en helt sprillans ny bil på nätet är dock något du fortfarande gör främst via återförsäljare av det särskilda bilmärket. Det finns så klart tillfällen att hitta bilar som knappt gått på vägarna även på nätet, men för din egen trygghet är det alltid bättre att gå till en auktoriserad återförsäljare när det gäller nya bilar. Ett nybilsköp är en kostsam investering och de finansiella bitarna kan bäst regleras av din bilhandlare.

Importera bil från utlandet

Det allra vanligaste landet bland svenska bilköpare när det kommer till import är Tyskland och då landet är EU-medlem är själva administrationen inte särskilt komplicerad. Du kan nämligen lagligt importera personbilar från och mellan EU-länder, så länge det gäller bilar som varit registrerade i trafik. Endast om bilen har mindre än 600 mil registrerade på vägarna måste moms betalas här i Sverige, vilken du sedan får tillbaka från EU-landet.

Hur du väljer att köra hem bilen är upp till dig. Åter på plats i Sverige sker all administration med Transportstyrelsen genom att du skickar in registreringshandlingar samt kvittot på ditt bilköp. Därefter är det dags att få bilen besiktad för att få dina svenska registreringsskyltar. Det sista du gör är att ställa på bilen och se till att den är försäkrad i Sverige, vägskatten dimper sedan ner i posten och du kan köra tryggt!

Svenska körkortsregeler

I Sverige får du ta ditt officiella körkort när du fyllt 18 år och det är Svenska Transportstyrelsen som sköter ärendet. Det vill säga; din ansökan om körkortstillstånd samt förarbevis. Trafikverket är dock den myndighet som har hand om själva provet för att få ditt körkort. Om det gäller vanlig bil är det i Sverige ett B-körkort du behöver och inom EU får du köra med ditt svenska körkort under en viss bestämd period.

Nya bilskatter 2018

Från och med den första juli i år har regeringens beslut om nya skatter på bilar trätt i kraft. Det handlar om skatter som för vissa bilägare blir en positiv nyhet, medan det för andra kan innebära rejält högre kostnader. Det är en miljöskatt som gäller för bilar registrerade efter att systemet börjat gälla. I praktiken innebär skatten att bilar med låga utsläpp erhåller bonus, medan fordon med höga koldioxidutsläpp straffas med högre fordonsskatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *